10 υπέροχες ταινίες που διαδραματίζονται στη Μεσόγειο

Εξαιτίας της κυκλοφορίας της ταινίας του Roberto Rossellini, “Ταξίδι στην Ιταλία” σε blu-ray , πακετάρουμε και ξεκινάμε και εμείς ένα ταξίδι προς αναζήτηση των 10 καλύτερων ταινιών, με φόντο την Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος πάντα, με τα βαθυγάλανα νερά της, έλκυε τους ποιητές, τους συγγραφείς και φυσικά και τους σκηνοθέτες. Με το ίδιο τρόπο που οι Αμερικανοί παραγωγοί ταινιών, την πρώτη περίοδο άνθησης του κινηματογράφου, προτιμούσαν το χρώμα του Los Angeles για τις ταινίες τους, έτσι και το ήπιο κλίμα της νότιας Ευρώπης, καθώς και οι άπειρες κινηματογραφικές λήψεις που προσφέρουν τα γραφικά τοπία, οι απότομες λοφοπλαγιές και η αέναη και απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, αποτέλεσαν σαγηνευτικό κίνητρο κινηματογράφησης από τις μέρες του βωβού σινεμά έως τώρα.

Αλλά, εκτός από τους σκηνοθέτες, πάρα πολλοί τουρίστες, με την άνοδο της κουλτούρας των διακοπών, συνέρρεαν στη Μεσόγειο, ως ένα είδος προσκυνητών μιας άλλης  Αγίας Τριάδας, αυτής του ήλιου- θάλασσας- άμμου!!  Δύο,τέτοιοι, ταξιδιώτες, πιο πολύ θα λέγαμε λάτρεις των αξιοθέατων παρά του ήλιου, είναι οι  Katherine και Alexander Joyce (Ingrid Bergman και George Sanders), ένα επιτηδευμένο ζευγάρι Βρετανών, που παραθερίζει στην Νάπολη, στην ταινία του  Roberto Rossellini, Journey to Italy (1954).

Οι εντάσεις στο γάμο των Joyce βαθαίνουν καθώς το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο και ζαλίζεται από το τόσο διαφορετικό, μη αγγλικό τοπίο, και τους ιταλικούς ήχους. Η ταινία αιχμαλωτίζει τις μη δραματικές υφές της ζωής και την αναταραχή των συναισθημάτων μας, οι οποίες πολλές φορές είναι απρόβλεπτες και αναπάντεχες. Όσον αφορά, τις ταινίες σχετικά με διακοπές, είναι ίσως η καλύτερη ταινία που μπόρεσε να αναδείξει το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών μας για τις ξένες χώρες και τη σκληρή-κάποιες φορές- γήινη πραγματικότητα.

Δείτε ποιες είναι οι ταινίες στο Cinefreaks.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφιέρωμα: To Star Wars ή πώς το διάστημα κατέκτησε την καρδιά μας

Και ποιος δεν συγκινείται (τουλάχιστον από αυτούς που γεννήθηκαν στα 70s και στα 80s), όταν ακούει στην αρχή των ταινιών, την διάσημη πλέον μουσική του John Williams, καθώς πέφτουν οι τίτλοι και στην οθόνη, που πλημμυρίζει από αστέρια και γαλαξίες, εμφανίζεται το : «A long time ago in a Galaxy far, far away…» και η […]

Το 3ο Φεστιβάλ AegeanDocs ξανά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs έρχεται και πάλι στη Μυτιλήνη και σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Είναι μια διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 70 ταινίες από 22 χώρες, βραβευμένες στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *