Συνέντευξη Κώστας Καριωτέλης: H τέχνη στο μικροσκόπιο

Οπλισμένος με την υπομονή του Ιώβ και την παρατηρητικότητα ενός Sherlock Holmes, ο παγκοσμίου φήμης και πολυβραβευμένος μικρογλύπτης Κώστας Καριωτέλης, κατασκευάζει τις απαράμιλλες δημιουργίες του στο προσωπικό του εργαστήριο – καταφύγιο στη Μυτιλήνη. Τα «Πολιτικά» εισέβαλαν στο σπίτι του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη στο Βουναράκι κι έμαθαν τα πάντα για τον κόσμο της Μινιατούρας. Εκεί που το μέγεθος μετράει μεν…αλλά αντίστροφα.

Πώς ορίζεται η τέχνη της μινιατούρας;

Η μινιατούρα είναι γλυπτική υπό κλίμακα. Είναι ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε μικρογλυπτική. 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό το είδος;

Από μικρός ζωγράφιζα και μετά άρχισα να κάνω αυτό που κάνουν τα περισσότερα παιδιά, δηλαδή να σκαλίζω ένα ξύλο. Η γλυπτική με τη ζωγραφική άλλωστε είναι άμεσα συνδεδεμένες. Οι περισσότεροι γλύπτες είναι και ζωγράφοι. Αν δεν ξέρεις σχέδιο, αν δεν ξέρεις τον όγκο δεν μπορείς εύκολα να ξεκινήσεις να κάνεις ένα γλυπτό.

Τι σε οδήγησε στο να φτιάξεις την πρώτη σου μινιατούρα;

Ένας φίλος μου έδειξε τον δρόμο που έμαθε γι’ αυτήν την τέχνη στην Αγγλία. Μου έδειξε ένα περιοδικό με τέτοιες μινιατούρες. Στην Αγγλία πήγα στα 33 μου για την πρώτη μου έκθεση -διαγωνισμό. Μετά με βοήθησε ένας φίλος μου Ισπανός. Για να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή στην Αμερική, ετοιμάζεται η 75η ετήσια έκθεση. Στο Σικάγο, το 2017, θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια διοργάνωση που γίνεται κάθε τρία χρόνια. Είναι πολύ εξεζητημένο και πολύ δύσκολο. Απαιτεί πολύ χρόνο για να το μάθεις. Πέρα από το να μάθεις την τεχνική και τα υλικά  πρέπει να μπεις ολόκληρος σε μια άλλη λογική. Να μάθεις να σκέφτεσαι σε άλλη κλίμακα. Να καταλάβεις τον όγκο αλλιώς. Γι’ αυτό δεν είμαστε πολλοί οι καλλιτέχνες μικρογλύπτες, όμως πολύς κόσμος ασχολείται γύρω από αυτό. Υπάρχουν πολλοί συλλέκτες και νέα παιδιά που τους αρέσει να βλέπουν αυτές τις φιγούρες. Καλλιτέχνες είμαστε κάτι λίγες χιλιάδες στον κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην Εφημερίδα Πολιτικά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εικόνες και σκέψεις από την παρουσίαση του «Έρως Ανίκατε Μάσαν» του Α. Κορτώ

Η παρουσίαση του βιβλίου «Έρως Ανίκατε Μάσαν» του Αύγουστου Κορτώ στη Μυτιλήνη, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε, να ακούσουμε και να σκεφτούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όχι απαραίτητα για το συγκεκριμένο βιβλίο και την λογοτεχνία γενικότερα, άλλα και για θέματα, που αφορούν την καθημερινότητα μας σε μια πόλη, όπως η Μυτιλήνη. Άλλα ας τα […]

Μια ξενάγηση στο στο «Αρχοντικό Γιαννάκου» στο Μόλυβο

Με το γλυκό της χαμόγελο  μας υποδέχτηκε στο ισόγειο του σπιτιού της,δίπλα στις διάσημες παραδοσιακές της κούκλες  και μας μίλησε τόσο για τη ζωή της όσο και για τα κειμήλια που φιλοξενεί μέσα στο σπίτι –Μουσείο  του 1790 και που πολύ θα ήθελε να λειτουργεί ως αυθεντικό Μουσείο της περιοχής. Η ίδια αν και περπατάει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *