10 υπέροχες ταινίες που διαδραματίζονται στη Μεσόγειο

Εξαιτίας της κυκλοφορίας της ταινίας του Roberto Rossellini, “Ταξίδι στην Ιταλία” σε blu-ray , πακετάρουμε και ξεκινάμε και εμείς ένα ταξίδι προς αναζήτηση των 10 καλύτερων ταινιών, με φόντο την Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος πάντα, με τα βαθυγάλανα νερά της, έλκυε τους ποιητές, τους συγγραφείς και φυσικά και τους σκηνοθέτες. Με το ίδιο τρόπο που οι Αμερικανοί παραγωγοί ταινιών, την πρώτη περίοδο άνθησης του κινηματογράφου, προτιμούσαν το χρώμα του Los Angeles για τις ταινίες τους, έτσι και το ήπιο κλίμα της νότιας Ευρώπης, καθώς και οι άπειρες κινηματογραφικές λήψεις που προσφέρουν τα γραφικά τοπία, οι απότομες λοφοπλαγιές και η αέναη και απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, αποτέλεσαν σαγηνευτικό κίνητρο κινηματογράφησης από τις μέρες του βωβού σινεμά έως τώρα.

Αλλά, εκτός από τους σκηνοθέτες, πάρα πολλοί τουρίστες, με την άνοδο της κουλτούρας των διακοπών, συνέρρεαν στη Μεσόγειο, ως ένα είδος προσκυνητών μιας άλλης  Αγίας Τριάδας, αυτής του ήλιου- θάλασσας- άμμου!!  Δύο,τέτοιοι, ταξιδιώτες, πιο πολύ θα λέγαμε λάτρεις των αξιοθέατων παρά του ήλιου, είναι οι  Katherine και Alexander Joyce (Ingrid Bergman και George Sanders), ένα επιτηδευμένο ζευγάρι Βρετανών, που παραθερίζει στην Νάπολη, στην ταινία του  Roberto Rossellini, Journey to Italy (1954).

Οι εντάσεις στο γάμο των Joyce βαθαίνουν καθώς το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο και ζαλίζεται από το τόσο διαφορετικό, μη αγγλικό τοπίο, και τους ιταλικούς ήχους. Η ταινία αιχμαλωτίζει τις μη δραματικές υφές της ζωής και την αναταραχή των συναισθημάτων μας, οι οποίες πολλές φορές είναι απρόβλεπτες και αναπάντεχες. Όσον αφορά, τις ταινίες σχετικά με διακοπές, είναι ίσως η καλύτερη ταινία που μπόρεσε να αναδείξει το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών μας για τις ξένες χώρες και τη σκληρή-κάποιες φορές- γήινη πραγματικότητα.

Δείτε ποιες είναι οι ταινίες στο Cinefreaks.gr