Βιβλιοπροτάσεις #1: Βιβλία για τον Αύγουστο (και όχι μόνο)

Η Κριστίνα Όλσεν κερδίζει συνεχώς φανατικό κοινό, ως μια ήσυχη ανερχόμενη δύναμη του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Δημήτρης Στεφανάκης μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου την εικόνα της χώρας μας εν μέσω κρίσης και ο Αντώνης Κανάκης γράφει για τον πατέρα του σε ένα βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η εξαφάνιση

Κριστίνα Όλσεν, εκδ. Μεταίχμιο

Αστυνομικό, περιπέτεια, ίσως σε κάποια σημεία και με ισχυρές δόσεις θρίλερ αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Εξαφάνισης. Η Κριστίνα Όλσεν είναι μία ανερχόμενη ήσυχη δύναμη στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Με την πρωταγωνίστρια της (επί τρία βιβλία), Φριεντερίκα Μπέργιμαν να κερδίζει από ιστορία σε ιστορία όλο και περισσότερο το κοινό και να έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση στην Εξαφάνιση. Το διαμελισμένο πτώμα της φοιτήτριας Ρεμπέκα Τρόλε είναι μόνον η αρχή, μία κινηματογραφική λέσχη, δύο επιφανείς Σουηδοί πολίτες και ένα ντόμινο από υπόπτους ξεκινά. Αποκαλύψεις, ατμοσφαιρικές εικόνες, δολοφονικοί χαρακτήρες και παράλληλα ένα μυστήριο που ίσως και να μην λύνεται ποτέ. Τι ρόλο έχει παίξει η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θέα Άλτριν στην όλη ιστορία; Μία σκληρή ταινία σναφ, μπλέκει πολύ τα πράγματα ενώ ο ιστός για το ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος φτάνει μέχρι τους πιο απίθανους υπόπτους.

Ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, έντονες διακυμάνσεις και μία ηρωίδα που κερδίζει τις εντυπώσεις με την ισορροπημένη στάση της σε όλο το βιβλίο.

Ο χορός των ψευδαισθήσεων

Δημήτρης Στεφανάκης, εκδ. Ψυχογιός

Παρομοιάζοντας την ιστορία του βιβλίου του με ένα παθιασμένο και μελαγχολικό ταγκό ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει γράψει ένα μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρει τη εικόνα της χώρας μας στην εποχή της κρίσης. Όπως λέει ο ίδιος «ήρθε η ώρα να αφηγηθεί τη δική του ιστορία για τον κόσμο μας» και αυτό μπορεί κάποιος να το διακρίνει από τις πρώτες ακόμη σελίδες. Με αφορμή την αυτοκτονία του «Αλεκίνου» διχάζεται ολόκληρη η χώρα. Ο φίλος του Μάνος αναμοχλεύει τα παλιά, στιγμές από το παρελθόν ξεπηδούν κι έτσι μπλέκεται η Έλια, ο Σέργιος και μία ολόκληρη γενιά που χόρεψε έναν πραγματικό χορό ψευδαισθήσεων προτού βυθιστεί σε μία απρόσμενη περιπέτεια. Ένα μυθιστόρημα βγαλμένο από τη σημερινή ζωή, από τη καθημερινότητά μας. Πρωταγωνιστής; Ο καθένας από εμάς.

Ο συγγραφέας μας είχε συνηθίσει σε πολύ καλά και διαχρονικά ιστορικά μυθιστορήματα (Φιλμ Νουαρ, Άρια, κ.α) και με το τελευταίο του βιβλίο θα βρεθεί στις 16 Ιουλίου στη Μυτιλήνη για να γνωρίσει το κοινό του νησιού μας και να μιλήσουμε για τον σύγχρονο Χορό των ψευδαισθήσεων.

Μπαμπά… (μία κανονική μέρα)

Αντώνης Δούμας-Κανάκης, εκδ. Ιανός

Πολυσυζητημένο μιας και είναι γραμμένο από ένα πρόσωπο που απασχολεί συχνά τα media. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι «πουλάει» τον θάνατο του πατέρα του. Εμείς λοιπόν γι αυτό το βιβλίο συγκεκριμένα θα σας παρουσιάσουμε τι γράφει ο ίδιος ο Αντώνης Κανάκης για το βιβλίο του.

“Αυτό δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι ένα πέρα για πέρα αληθινό, κείμενο, που περιγράφει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιδράσεις, τα γεγονότα, είκοσι περίπου συγκεκριμένων ημερών. Τις είκοσι αυτές ημέρες αυτά έζησα, αυτά ένιωσα, αυτά σκέφτηκα, αυτά φώναξα, αυτά έκανα. Το κείμενο αυτό γράφτηκε αυθόρμητα, άμεσα, ασταμάτητα. Γράφτηκε μόνο του, μέσα σε τέσσερις περίπου ήμερες, όταν συνέβη ό,τι συνέβη. Έκτος από τις εκ των υστερών ορθογραφικές διορθώσεις, ούτε μια λέξη δεν άλλαξε από την αρχική άμεση-αυτόματη καταγραφή. Δεν σουλουπώθηκε στη συνέχεια, δεν στρογγύλεψε, δεν δουλεύτηκε το περιεχόμενο ή οι διατυπώσεις. Έμεινε έτσι, ακατέργαστο και ωμό. 

Το κείμενο αυτό είναι μια αντίδραση, μια ανάγκη, ένα καταφύγιο, μια ενέργεια που δεν την αποφάσισα εγώ. Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε για να δημοσιευτεί. Το κείμενο αυτό εύχομαι να μην είχε γραφτεί ποτέ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε από εμένα για τον Μπαμπά μου, από μένα για μένα, αλλά και για όλους τους Μπαμπάδες, για όλους τους γιους, για όλες τις Μαμάδες-συντρόφους, για όλες τις κόρες…
Για τους ιερούς αυτούς δεσμούς…”

Γραμμένο μέσα σε τέσσερις μέρες, γραμμένο για να αγγίξει ειδικά όσους έχουν ζήσει παρόμοια απώλεια. Παρά τα όσα ακούστηκαν εμείς το προτείνουμε ως ένα βιβλίο που αξίζει να αγοραστεί αρχικά για να υποστηριχθεί ο απώτερος σκοπός του και κατά δεύτερον γιατί είναι ευαίσθητο και αληθινό.

*Όλα τα έσοδα του βιβλίου θα δοθούν στο βρεφικό Νοσοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη.


Βρείτε το επόμενο αγαπημένο σας βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Book & Art στην οδό Κομνηνάκη 5 στην Μυτιλήνη