Δήμητρα Γαλάνη: Η σημερινή κοινωνία είναι άκρως υποκριτική, άρα και επιζήμια για όλους μας

Μοναδική ερμηνεύτρια και σπουδαία συνθέτρια. Προσωπικότητα με ανοιχτούς ορίζοντες για ότι καινούργιο και έντονο αισθητήριο πάνω στα μουσικά πράγματα. Έχει συνεργαστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Δήμο Μούτση, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Κωνσταντίνο Βήτα, τον Gustavo Santaollala και τον Vassilikos. Αεικίνητη και με συνεχή παρουσία στο τραγούδι εδώ και 47 συναπτά έτη, η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε στο Straight On Music και σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης της.

Τι είναι η μουσική για εσάς;

Τη θεωρώ σαν μια συμπαντική και απόλυτα ανθρώπινη τέχνη. Είναι απόρροια της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία. Μέσα από τη μουσική ο άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματά του, χαρά , πόνο, θυμό αλλά και την ψυχική του ανάταση, την ελευθερία του… Η μουσική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία του ανθρώπου. Βέβαια, ακριβώς επειδή είναι συμπαντική, μπορεί κάποιες φορές να γίνει “φλύαρη” και έτσι λίγο κουραστική. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται ένας “περιορισμός” της, γιατί αν δεν της βάλεις τα σχετικά όρια μπορεί να “πνίξει” τα πάντα. Έτσι σαν ένα ασυγκράτητο ποτάμι…

Μπήκατε σε πολύ μικρή ηλικία στο χώρο του τραγουδιού δίπλα σε δημιουργούς όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Νίκος Γκάτσος. Αυτό σας έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσετε πολλά. Υπήρξαν όμως στιγμές που στερηθήκατε κάποια πράγματα;

Όχι, ποτέ. Ήμουν μια συνηθισμένη έφηβη, άσχετα με τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με το τραγούδι. Εξάλλου, οι φίλοι μου οι περισσότεροι ήταν μεγαλύτεροι από εμένα οπότε επικοινωνούσα μαζί τους και τίποτα δε διέκοπτε αυτήν την επικοινωνία. Το τραγούδι, μου χάρισε μοναδικές στιγμές δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους, αλλά δε διατάραξε την καθημερινότητά μου.

Είστε ανοιχτή σε διαφορετικά μουσικά πράγματα;

Είμαι πολύ ανοιχτή. Πάντα ήμουν έτσι γιατί με ενδιέφερε να ανακαλύπτω ήχους, μουσικές , στίχους και διαφορετικές προσεγγίσεις της τέχνης μου από νέους ανθρώπους. Όλο αυτό πηγάζει από την ανάγκη μου για καινούριες πληροφορίες.  Το να επαναλαμβάνω απλά τον εαυτό μου, το βρίσκω εξαιρετικά βαρετό.

Πώς κρίνετε την πολιτική κατάσταση;

Έχει χαθεί η ισορροπία γενικά και ειδικά. Και μάλιστα έχει χαθεί από εμάς τους ίδιους. Και νομοτελειακά όποτε αυτό συμβαίνει στην ανθρωπότητα, δεν έρχονται καλά ξεμπερδέματα… Για παράδειγμα, όταν η Ευρώπη αντιδρά τόσο υποκριτικά και φοβικά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στο δράμα των μετακινήσεων δυστυχισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη κόλαση του πολέμου που ζουν, το πράγμα βρωμάει επικίνδυνα. Αυτά τα ακραία πολιτικά μορφώματα που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως και καταλαμβάνουν την εξουσία και τους θεσμούς σιγά-σιγά, δημιουργούν μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση και γεμίζουν φόβο και τρόμο τους λαούς, καθιστώντας τις κοινωνίες εσωστρεφείς και εχθρικές απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό και ξένο. Η αλήθεια, όμως, δεν έχει πνιγεί. Υπάρχει εκεί έξω και έχει έναν στρατό αγωνιστών, κόσμο από διάφορα μετερίζια, που παλεύουν γι’ αυτήν, την υποστηρίζουν και την φέρνουν στην επιφάνεια. Την αναδεικνύουν. Ο κόσμος απλά πρέπει να ξεφοβηθεί και να δει και να ακούσει καλύτερα. Να μάθει να διακρίνει και έτσι να ανατρέψει αυτό το καθεστώς του φόβου. Να πιστέψει στη δύναμή του και να πάψει να φοβάται. Ο φόβος καλλιεργείται ακόμα πιο εύκολα όταν δημιουργούνται συνθήκες εξαθλίωσης, φτώχειας και στέρησης, άρα και χαμηλό επίπεδο παιδείας. Η έλλειψη παιδείας και κριτικής σκέψης και η άγνοια είναι η τροφή του φόβου. Θέλει, λοιπόν, να έχουμε συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη για να προχωρήσουμε μπροστά. Και όσο γίνεται πιο κοντά στον πνεύμονα της τέχνης. Αυτά είναι τα όπλα μας.

Πώς κρίνετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Δυστυχώς άκρως υποκριτική, άρα και επιζήμια για όλους μας. Υποκρινόμαστε καθημερινά οι άνθρωποι, λέμε ψέματα στους ίδιους τους εαυτούς μας… Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον δούμε στον καθρέφτη της ψυχής μας και να τον αποδεχτούμε. Και αν αποδεχτούμε στον εαυτό μας, τότε θα αποδεχτούμε και τον διπλανό μας.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο StraightOnMusic.com