Είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη;

Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, που κατακλύζουν και το νησί της Λέσβου, το γνωρίζουμε όλοι και έχουμε προσπαθήσει να το αναδείξουμε και μέσα από το The Free Press. Μία απογοητευτική διάσταση του θέματος όμως, έχει να κάνει με την ποινικοποίηση προσπαθειών αλληλεγγύης προς τους μετανάστες.

Οδηγώντας στους οδικούς άξονες Μυτιλήνης – Καλλονής, Καλλονής – Μολύβου και Μυτιλήνης – Μανταμάδου μπορεί να δει κανείς ομάδες προσφύγων, που περπατούν στην άκρη του δρόμου με κατεύθυνση την πόλη. Ανάμεσα τους τραυματίες και πολλές γυναίκες και παιδιά, τα οποία είτε περπατούν, είτε οι γονείς τους (;) τα σπρώχνουν πάνω σε ένα καρότσι ή τα κουβαλούν στην αγκαλιά και τις πλάτες τους. Ειδικά στον δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου, η κατάσταση είναι τραγική: ο αριθμός των μεταναστών πολύ μεγαλύτερος (μπορεί να δεις και ομάδες είκοσι ατόμων!) και ο δρόμος στενός, γεμάτος στροφές που καθιστούν τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα από διερχόμενο όχημα πολύ σοβαρό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, που οι άνθρωποι αυτοί ξαπλώνουν στην άκρη του δρόμου, πάνω στην άσφαλτο, όπου δεν χτυπά ο ήλιος για να ξεκουραστούν.

Και πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα…

Όταν οδηγάς και βλέπεις στην ερημιά έναν άνθρωπο με πατερίτσες και λάμες στο πόδι ή μια έγκυο ή απλά μια γυναίκα με ένα παιδί στην αγκαλιά και άλλο ένα να το σέρνει από το χέρι, το να σταματήσεις, να τους επιβιβάσεις στο αυτοκίνητό σου και να τους πας λίγα χιλιόμετρα παρακάτω ή ακόμα και στον προορισμό τους, δεν είναι η πρώτη σκέψη σου;

Και όμως, αυτή η πράξη αλληλεγγύης απέναντι σε ανθρώπους, που το έχουν ανάγκη, είναι αδίκημα. Ήδη μετράμε δύο περιστατικά στην Μυτιλήνη, όπου συμπολίτες μας συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο γιατί μετέφεραν μετανάστες στο αυτοκίνητό τους.

Στην πρώτη περίπτωση, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 μια γυναίκα εντοπίστηκε από αστυνομικούς την στιγμή που αποβίβαζε από το αυτοκίνητό της τύπου βαν εννέα αλλοδαπούς, υπηκόους Αφγανιστάν, τους οποίους προσφέρθηκε να μεταφέρει στην πόλη της Μυτιλήνης χωρίς αμοιβή. Το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, εκείνη οδηγήθηκε στο δικαστήριο για να δικαστεί με την διαδικασία του αυτοφώρου και τελικά η δίκη αναβλήθηκε.

Στην δεύτερη περίπτωση, μέσω Facebook μαθαίνουμε πως, νεαρή κοπέλα συνελήφθη την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 γιατί μετέφερε με το αυτοκίνητό της μια έγκυο μετανάστρια στο κέντρο μεταναστών και επίσης θα οδηγηθεί σήμερα (σ.σ. 6 Ιουλίου) στο δικαστήριο, με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Εν ολίγοις, δύο συμπολίτες μας δικάζονται γιατί βοήθησαν ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Αναγνωρίζω φυσικά, το πόσο ευαίσθητο μπορεί να είναι το ζήτημα της παράτυπης εισόδου μεταναστών, όπως επίσης και το ότι υπήρξαν περιπτώσεις, όπου κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν την ανάγκη των μεταναστών και τους μετέφεραν έναντι χρηματικής αμοιβής.

Είναι όμως δυνατόν να εξαρτάται, αν θα βοηθήσουμε κάποιον, που κινδυνεύει η υγεία του ή και η ζωή του ακόμη, ανάλογα με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, που έχει ή δεν έχει στην κατοχή του;

Update 7/7/2015: Αθωώθηκε η πρώτη κατηγορούμενη. Η δίκη της δεύτερης έχει οριστεί για την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Disclaimer: η φωτογραφία του άρθρου είναι από τον χειμώνα του 2012, άλλα απέχει ελάχιστα από την πραγματικότητα του 2015. Πηγή: Getty Images


Διαβάστε επίσης:

Το ταξίδι των μεταναστών

Μεταναστευτικό: μήπως πρέπει να “ανοίξουν τα τουρνικέ”;

Πήγαμε στο “Χωριό του Όλοι Μαζί”