Γιατί η Αμερική… καίει τα Nike της;

Αρκετά μεγάλο κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η κίνηση της Nike να έχει ως πρωταγωνιστή της νέας της διαφημιστικής καμπάνιας τον Colin Kaepernick, σε βαθμό που πρώην (κατά πως φαίνεται) πελάτες της ξεκίνησαν να… καίνε τα παπούτσια τους!

Γιατί όμως όλος αυτός ο πανικός;

Ο Kaepernick είναι παίκτης του NFL (ράγκμπι), o οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός το 2016, όταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση που βιώνουν οι μαύροι και γενικότερα “έγχρωμοι” πολίτες στις ΗΠΑ, δεν στάθηκε όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε:

Δεν πρόκειται να σταθώ και να δείξω υπερήφανος για τη σημαία μας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για εμένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ράγκμπι, και θα ήταν εγωιστικό από μέρους μου να κάνω κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και άνθρωποι τη γλιτώνουν από την καταδίκη παίρνοντας άδεια μετ’ αποδοχών!*

Λίγο καιρό αργότερα, επανέλαβε τη διαμαρτυρία του, ωστόσο εκείνη τη φορά επέλεξε να γονατίσει, δείχνωντας σεβασμό στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύντομα, ο Kaepernick ξεκίνησε ένα κίνημα με παρόμοιες μορφές διαμαρτυρίας, και με άλλους αθλητές που επέλεγαν να γονατίσουν ή να υψώσουν τη γροθιά τους, όπως είχαν κάνει οι  Tommie Smith και John Carlos στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968.

Οι Tommie Smith και John Carlos υψώνουν τη γροθιά τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ έπειτα από την απονομή των μεταλλίων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικό

Πολλοί ήταν εκείνοι, που υπερασπίστηκαν τον Kaepernick για την επιλογή του, μεταξύ των οποίων και Βετεράνοι στρατιωτικοί, που δημοσίευσαν μηνύματα υποστήριξης χρησιμοποιώντας το hashtag #VeteransForKaepernick. O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, πήρε εμμέσως θέση αναφέροντας πως ο αθλητής απλώς ασκούσε ένα συνταγματικό του δικαίωμα:

Η φανέλα του έγινε η πρώτη σε πωλήσεις στο NFL (εθνικό πρωτάθλημα ράγκμπι), ωστόσο εκείνος ψηφίστηκε ως ο πιο “μισητός” αθλητής του πρωταθλήματος, σε μια ψηφοφορία που δίχασε το κοινό. Πιο συγκεκριμένα, το 37% των “λευκών” ερωτηθέντων δήλωσε πως τον αντιπαθούσε πολύ, ενώ το 42% των Αφροαμερικανών ότι τον συμπαθούσε πολύ. Η συντηρητική Αμερική, πήρε θέση κάνοντας μποϊκοτάζ στο NFL και ρίχνωντας τα ποσοστά τηλεθέασης των αγώνων. O Kaepernick δέχεται μέχρι και απειλές για τη ζωή του.

Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παίρνει επίσης θέση, δηλώνοντας με το… γνωστό του ύφος, πως όσοι δεν δείχνουν σεβασμό απέναντι στις ΗΠΑ θα πρέπει να αποχωρούν από το NFL:

Το τέλος της σεζόν, είχε βρει τον Colin Kaepernick να αποχωρεί από την ομάδα του, 49ers, με την διοίκησή της να δηλώνει ωστόσο, πως η αποδέσμευση του θα γινόταν ανεξαρτήτως της διαμαρτυρίας τους. Μέχρι και σήμερα, ο αθλητής δεν έχει υπογράψει σε κάποια ομάδα.

H ακτιβιστική δράση του Colin Kaepernick, ωστόσο, ενέπνευσε την εταιρεία Nike, η οποία ξεκίνησε μια διαφημιστικά καμπάνια, με μια αφίσα (βλ. εικόνα στην κορυφή του άρθρου), όπου απεικονίζεται ο αθλητής και το μήνυμα: «Πίστευε σε κάτι. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να θυσιάζεις τα πάντα», ακολουθούμενο από το γνωστό moto της εταιρείας Just Do It. Η αφίσα ήταν η… σπίθα που έβαλε φωτιά στους συντηρητικούς Αμερικανούς, που ξεκίνησαν να καίνε τα παπούτσια τους!

Οι αντιδράσεις – και η πτώση της τιμής των μετοχών της για ένα μικρό διάστημα, πριν δει και πάλι ανάκαμψη – δεν πτόησαν την Nike, που δημοσίευσε ολόκληρο το βίντεο της καμπάνιας, το οποίο επιτρέψτε μας να χαρακτηρίσουμε εξαιρετικό:


* απόδοση της ακριβούς τοποθέτησης του Colin Kaepernick “I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color. To me, this is bigger than football and it would be selfish on my part to look the other way. There are bodies in the street and people getting paid leave and getting away with murder”


Με πληροφορίες από την Wikipedia κ.α.