JO NESBO – Ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικού της εποχής μας;

Aν διαβάζετε αστυνομική λογοτεχνία, τότε είναι δύσκολο να μην γνωρίζετε τον Jo Nesbo (προφέρεται Γιο Νέσμπε). Γεννημένος στη Νορβηγία το 1960, χρειάστηκε να περάσουν τριάντα επτά χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, τη Νυχτερίδα, που του χάρισε και το βραβείο του καλύτερου νορβηγικού αστυνομικού μυθιστορήματος της χρονιάς. Και επειδή… η καλή ημέρα, από το πρωί φαίνεται, ακολούθησαν και άλλα βραβεία, διθυραμβικές κριτικές, μια μεταφορά βιβλίου στο σινεμά (Κυνηγοί Κεφαλών, 2011) και μια ακόμη πολυαναμενόμενη (Ο Χιονάνθρωπος, ίσως από τον Martin Scorsese) και η αναγνώριση των ίδιων των συναδέλφων του, με πιο χαρακτηριστική ίσως, εκείνη του James Ellroy, συγγραφέα του “Λος Άντζελες Εμπιστευτικό”, που δήλωσε, πως αν και θεωρεί τον εαυτό του τον μεγαλύτερο εν ζωή συγγραφέα αστυνομικού, νιώθει την ανάσα του Nesbo, που βρίσκεται ακριβώς πίσω του και ετοιμάζεται να τον προσπεράσει.

Στην Νυχτερίδα μας σύστησε τον βασικό ήρωα των βιβλίων του, το κατά πολλούς alter ego του, επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Ένας τύπος περίεργος, ένας δύσκολος χαρακτήρας, με πάθη και εξαρτήσεις άλλα ταυτόχρονα ικανότατος αστυνομικός, με κοφτερό μυαλό. Οι ιστορίες του έχουν επίκεντρο το Όσλο, γενέτειρα και πόλη που ζει ο δημιουργός του, άλλα εκτυλίσσονται σε όλο τον κόσμο, μυρίζουν αίμα και αλκοόλ, και τον έχουν βάλει στο πάνθεον των λογοτεχνικών ντετέκτιβ: του Σέρλοκ Χολμς, του Ηρακλή Πουαρό, του Φίλιπ Μάρλοου και των άλλων μεγάλων της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Στην σειρά βιβλίων του με ήρωα τον Χάρι Χόλε (δέκα στο σύνολο, μέχρι την Αστυνομία το 2013) μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και την εξέλιξη του συγγραφέα. Οι ιστορίες του αποκτούν περισσότερο βάθος, κάτι που αντικατοπτρίζεται ίσως και στην έκταση τους (435 σελίδες η Νυχτερίδα και 685 η Αστυνομία), αλλά ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό στυλ διακρίνεται από το ξεκίνημα κιόλας της συγγραφικής του καριέρας: ο Nesbo μας παρουσιάζει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, κανένας δεν είναι τυχαίος και όλοι έχουν να παίξουν κάποιον ρόλο στην ιστορία, του συγκεκριμένου βιβλίου ή κάποιου άλλου. Πολλοί από αυτούς, όχι απλά εμφανίζονται σε παραπάνω από μία ιστορίες, άλλα σε κάποιες μπορεί και να είναι ύποπτοι ή και δράστες ενός εγκλήματος. Με λίγα λόγια, ο Nesbo, δεν έχει δημιουργήσει απλά έναν ντετέκτιβ – επιθεωρητή, άλλα ένα ολόκληρο σύμπαν χαρακτήρων, γύρω από αυτόν.

Είναι όμως ο Jo Nesbo ο καλύτερος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος της εποχής μας;

Δύσκολο να δώσουμε μια απάντηση, που έτσι κι αλλιώς θα είναι υποκειμενική. Σίγουρα είναι πολυγραφέστατος, με δεκαεννέα βιβλία στα δέκαοκτώ περίπου χρόνια, που γράφει (σχεδόν ένα κάθε χρόνο), αφού πέρα από την σειρά με τον Χάρι Χόλε έχει γράψει τέσσερα παιδικά (με ήρωα τον Δόκτορ Πορδαλό) και άλλα πέντε βιβλία με αυτοτελείς ιστορίες. Είναι επίσης από τους πιο εμπορικούς, έχοντας πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του, σε περισσότερες από σαράντα χώρες σε όλο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, πωλείται ένα βιβλίο του, κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου!

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να γνωρίσετε τον Jo Nesbo, και ίσως κολλήσετε κι εσείς με τις ιστορίες του, όπως εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως. Ίσως το νέο του βιβλίο, Ο Γιος, που κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα, να είναι μια καλή ευκαιρία.


To κείμενο δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του The Free Press