Μεταναστευτικό: μήπως πρέπει να “ανοίξουν τα τουρνικέ”;

Πριν από λίγες εβδομάδες, στο τρίτο τεύχος του περιοδικού, χαρακτηρίζαμε την Λέσβο ως μια τεράστια αίθουσα αναμονής για τους πρόσφυγες, που έφθαναν εδώ. Το μέτρο “σύγκρισης” ήταν αίθουσες αναμονής σε κάποια υπηρεσία, σε κάποιο αεροδρόμιο… πλέον το νησί, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, αποδεικνύεται μικρό για να χωρέσει τον απίστευτα μεγάλο αριθμό μεταναστών (σύμφωνα με δημοσιεύματα σχεδόν 500), που φθάνει καθημερινά στην Λέσβο.

Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, ως επί το πλείστον, πολλές γυναίκες και παιδιά, που μπορείς να τους βρεις στην περιοχή του λιμανιού της Μυτιλήνης άλλα και σε άλλα σημεία του νησιού, όπως ο Μόλυβος, ή να περπατάνε κατά ομάδες στο επαρχιακό δίκτυο με κατεύθυνση την πόλη. Η Κυβέρνηση, παρά τις δύο επισκέψεις αρμόδιων Υπουργών το τελευταίο διάστημα, είναι ουσιαστικά άπραγη. Η απόφαση του Δημάρχου να διαμορφώσει κατάλληλα το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου, με την βοήθεια του Στρατού και εθελοντών, για να μεταφερθούν εκεί όσοι μετανάστες βρίσκονταν στο λιμάνι, ούτε καν προσωρινή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού σε λίγες μόλις μέρες ούτε αυτό αρκούσε για την φιλοξενία τους. Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να διαθέσει και τους χώρους κάμπινγκ του νησιού, επίσης δεν λύνει ούτε κατ’ ελάχιστο το πρόβλημα, και έρχεται σε σύγκρουση και με επαγγελματίες του τουρισμού, που αντιδρούν με αυτή.

Γενικά η υπομονή των κατοίκων δοκιμάζεται και οι αντιδράσεις, που συναντάμε ποικίλουν. Εθελοντές, το Χωριό του Όλοι Μαζί, η Μ.Κ.Ο. Αγκαλιά κυριολεκτικά στενάζουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, που υπάρχουν, με μέσα που δεν επαρκούν. Είναι καθημερινές οι εκκλήσεις για τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα άλλα και “χέρια” που μπορούν να τους βοηθήσουν. Πέρα από αυτές τις ελλείψεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν και ένα προβληματικό νομικό καθεστώς, αφού δεν είναι και δύσκολο η αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες, που το έχουν να ανάγκη, να θεωρηθεί παράνομη ενέργεια…

Ο παπα-Στρατής και η “Αγκαλιά” του, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πρόσφυγες, που φθάνουν καθημερινά στην Λέσβο

Απέναντι τους βρίσκουν φωνές κινδυνολογίας και ξενοφοβίας, που ποτέ δεν έλειπαν ούτε από την Λέσβο, ούτε από την Ελλάδα γενικότερα, άλλα οι οποίες βρίσκουν πάτημα για να γίνουν πιο δυνατές. Επικαλούνται κινδύνους για την υγεία, για την ασφάλεια, την ζημιά στον τουρισμό εν μέσω καλοκαιριού, φωνάζουν πως… σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν (!) Έλληνες. Βέβαια υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς απόψεις, οι “ναι μεν, αλλά…”

Είναι αναμφισβήτητο, πως οι χιλιάδες μετανάστες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δημιουργούν κάποια προβλήματα στην όποια “κανονικότητα” της ζωής εδώ. Άλλα να δούμε το πρόβλημα στην σωστή του βάση;

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι πρόσφυγες, που με πολύ απλά λόγια σημαίνει, ότι άφησαν τις πατρίδες τους για να επιβιώσουν, γιατί κάθε μέρα που ξημέρωνε δεν γνώριζαν ότι θα τους βρει ζωντανούς. Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, που αναζητούν μακριά από το σπίτι τους το κάτι παραπάνω, άλλα άνθρωποι που αναζητούν το στοιχειώδες. Επιπλέον οι περισσότεροι από αυτούς μετά την ολοκλήρωση κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα φύγουν από το νησί, όχι απλά για άλλα μέρη της Ελλάδας, άλλα για άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν φίλοι και συγγενείς, που τους περιμένουν ήδη εκεί. Δεν θα πάνε εκεί… κολυμπώντας ή περπατώντας, άλλα χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, αεροπλάνα, γιατί πολύ απλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Με ένα διαφορετικό νομικό καθεστώς, και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ένας πρόσφυγας από την Συρία, θα μπορούσε να ταξιδέψει προς την Γαλλία, πάνω-κάτω όπως θα ταξίδευε και κάποιος Έλληνας, από την Μυτιλήνη.

Για να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός των μεταναστών στο λιμάνι της πόλης, που δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους άλλα και στους ντόπιους, η λύση είναι απλή: να “ανοίξουν τα τουρνικέ”. Να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής αυτών των ανθρώπων, για να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να διατεθούν τα μέσα για να έχουν την δυνατότητα να φύγουν από το νησί. Αυτό, είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει κανένας Δήμαρχος, και κανένας Πρόεδρος τοπικής κοινότητας. Είναι κάτι, που μπορεί να το κάνει μόνο η κεντρική κυβέρνηση της χώρας, που προς το παρόν αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Και πάλι όμως, η πραγματική λύση του προβλήματος της μετανάστευσης θα είναι όταν αυτή δοθεί στην ρίζα του. Αυτή δεν βρίσκεται ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Μυτιλήνη, άλλα σε αυτές τις χώρες, όπου οι πολεμικές συρράξεις και η δράση εξτρεμιστών αναγκάζουν πολλές χιλιάδες, ή και εκατομμύρια ανθρώπων, να γίνουν πρόσφυγες, για να σώσουν τις ζωές τους.


Ρεπορτάζ του ITV στην Λέσβο:

[πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για την Μετανάστευση]