Μια (μάλλον άγνωστη) αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης

Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο (;) της προσφυγικής κρίσης και με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη διαχείρισή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να μην διαπιστώνουμε το πλήρες μέγεθος ή τα ακριβή χαρακτηριστικά των προσφυγικών ροών παγκοσμίως. Σε αυτό προσπαθεί να βοηθήσει ένας χάρτης του εργαστηρίου CREATE, που αναπαριστά τις προσφυγικές ροές από το 2000 έως και το 2015:

Τα δεδομένα αυτά μας δείχνουν – για παράδειγμα – ότι περισσότεροι πρόσφυγες έφτασαν στην Ουγκάντα (σχεδόν μισό εκατομμύριο από το Νότιο Σουδάν) απ’ όσους πέρασαν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη. Αποτυπώνει, επίσης, προσφυγικές κρίσεις αντίστοιχες με εκείνη της Συρίας, που συνέβησαν στη Σρι Λάνκα το 2006 ή την Κολομβία το 2007.

Βλέπουμε για παράδειγμα τους χιλιάδες Αφγανών να εγκαταλείπουν την χώρα τους το 2001, την ίδια στιγμή που άλλοι έφευγαν μακριά από τον εμφύλιο του Σουδάν. Το 2006 η Συρία ήταν αυτή, που υποδεχόταν πρόσφυγες από το Λίβανο, την ίδια χρονιά που πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα έφευγαν στην Ινδία. Το 2007 με τις πολεμικές συρράξεις να μαίνονται στη Κολομβία, χιλιάδες προσφύγων διέφευγαν σε γειτονικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα. Το 2008 Θιβετιανοί μοναχοί διέφευγαν στην Ινδία, και το 2009 από το Ιράκ στην Ευρώπη. Το 2012 ξεκινά η κρίση στη Συρία, ενώ το 2013 και το 2014 πολλοί Ουκρανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Το 2015 η μεγαλύτερη προσφυγική κίνηση παρατηρούνταν από τη Συρία, ωστόσο σημαντικές ήταν και οι ροές στην Αφρική. Ωστόσο οι πρόσφυγες αυτοί έφθαναν σε γειτονικές Αφρικανικές χώρες και όχι στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα αυτές οι ροές να μην τυγχάνουν αντίστοιχης κάλυψης από τον Τύπο. Το 2015 οι ΗΠΑ δέχτηκαν περίπου 70 χιλιάδες πρόσφυγες την ίδια στιγμή που η Ουγκάντα, με 8 φορές μικρότερο πληθυσμό, δέχτηκε περίπου 100 χιλιάδες. Γενικά, το 90% των προσφύγων το δέχονται αναπτυσσόμενες χώρες.

Στόχος του εργαστηρίου CREATE που δημιούργησε τον χάρτη είναι να βάλει την “εικόνα” της προσφυγικής κρίσης στη συζήτηση και να αποδείξει πως ακραίες αντιδράσεις του τύπου “πρόσφυγες έκαναν απόβαση στις ΗΠΑ” μάλλον δεν έχουν και τόσο βάση…

Δείτε τον χάρτη εδώ.

Πηγή: Fast Company