Μια ξενάγηση στο στο «Αρχοντικό Γιαννάκου» στο Μόλυβο

Με το γλυκό της χαμόγελο  μας υποδέχτηκε στο ισόγειο του σπιτιού της,δίπλα στις διάσημες παραδοσιακές της κούκλες  και μας μίλησε τόσο για τη ζωή της όσο και για τα κειμήλια που φιλοξενεί μέσα στο σπίτι –Μουσείο  του 1790 και που πολύ θα ήθελε να λειτουργεί ως αυθεντικό Μουσείο της περιοχής.

Η ίδια αν και περπατάει με δυσκολία, επιμένει να μένει στο  πατρικό της σπίτι και να οδηγεί  τη… «γουρούνα» της για να κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις και τα ψώνια της στο χωριό! Το σπίτι -Μουσείο  διαθέτει υπέροχες και σπάνιες οροφογραφίες  τριών διαφορετικών τεχνοτροπιών  καθώς και τοιχογραφίες που απεικονίζουν την Κωνσταντινούπολη (αφού  το οίκημα άνηκε στον Αγά της περιοχής) καθώς και μοναδικά μοτίβα με εντυπωσιακούς χρωματισμούς.

Η επίσκεψή μας σε αυτό το σπίτι που οι μνήμες έχουν ποικίλες μυρωδιές τόσο από τα καλομαγειρεμένα φαγητά  της κας Δώρας  όσο και από την μακροχρόνια ιστορία του οικήματος, η καλλιτέχνης μας υποδέχθηκε και μας υπενθύμισε ότι τα σπίτια, όσο παλιά και αν είναι, όποια ιστορία και αν κουβαλούν, πρέπει να είναι ανοιχτά για τον κόσμο προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η ιστορία τους.

Ποια είναι

Η Δώρα Γιαννάκου-Παρίση γεννήθηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου. Το 1958 τελείωσε το Παρθεναγωγείο της Μυτιλήνης. Τα επόμενα χρόνια μαθαίνει γλώσσες, λογιστική και παίρνει δίπλωμα κοπτικής-ραπτικής. Το 1963 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία για να σπουδάσει χειροτεχνία. Παράλληλα, εργάζεται σε ατελιέ ραπτικής. Το 1968 παίρνει δίπλωμα modeliste και κάνει πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια pret-a-porter. Στις αρχές του 1973 επιστρέφει στην Αθήνα και το 1977 έρχεται με την οικογένειά της να ζήσει στη Μήθυμνα, στο παραδοσιακό πατρικό της σπίτι (Αρχοντικό Γιαννάκου) που αναστήλωσε. Στη συνέχεια, υλοποιεί την ιδέα της να φτιάξει κεραμικές κούκλες ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών τις οποίες εκθέτει σε πολλά μέρη της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό. Παράλληλα ασχολείται με τις παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου και γενικά του Β.Α. Αιγαίου τις οποίες εκδίδει σε βιβλίο ο βαφτιστικός της Δημήτρης Ταλιάνης (Εκδόσεις Τοπίο) με τίτλο «Γεύσεις Αιγαίου».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ