Μπορεί η Μουσική να αλλάξει τον κόσμο;

Όσο γράφεται αυτό το άρθρο, ο τίτλος είναι κενός, γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω να αποτυπώσω μέσα σε αυτό. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι είναι από αυτά που αφήνουν τον κόσμο παγωμένο και άφωνο, τους επιζώντες τρομοκρατημένους και τους αγαπημένους των θυμάτων ανεπανόρθωτα πληγωμένους, βυθισμένους στο σκοτάδι, με το αίσθημα της αδικίας να τους πλημμυρίζει.

Η 13η Νοεμβρίου είναι η μέρα που πήγε την ανθρωπότητα πίσω ή η μέρα που υπενθύμισε στην ανθρωπότητα πως δεν έχει προχωρήσει όσο νόμιζε; Είναι η μέρα που μας θύμισε πως έχουμε πόλεμο, σε όποια μορφή είναι αυτός, ή είναι η μέρα που μας υπενθύμισε πως για να διατηρηθεί η ειρήνη (ποια;) χρειάζεται συνεχής προσπάθεια; Είναι η μέρα που έδωσε το έναυσμα για αντίποινα (έγιναν από την γαλλική αεροπορία) ή είναι η μέρα που μας θύμισε ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να το κοιτάμε κατάματα μόνο όταν έρχεται σπίτι μας;

Πολλοί κάνουν λόγο για ρατσισμό, μιας και τέτοια γεγονότα συμβαίνουν και στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά εμείς μόνο τώρα θυμηθήκαμε να βάλουμε τη σημαία της Γαλλίας για φωτογραφία προφίλ στο Facebook και να δείξουμε τη συμπόνοια μας. Δεν είναι ρατσισμός, είναι ο κίνδυνος που έρχεται κοντά σου και φοβάσαι, είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο άνθρωπος, ο οποίος παραμένει παγερά αδιάφορος για ό,τι δεν τον απειλεί λέγοντας ένα απλό “κρίμα” ή, ακόμα χειρότερα, “έτσι είναι εκεί κάτω η κατάσταση, δεν γίνεται κάτι για να αλλάξει, πρόβλημά τους”. Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα και στο Αιγαίο, τρέχοντας να φύγουν από αυτούς που μας κάνουν κι εμάς να φοβόμαστε, αλλά ελάχιστοι ευαισθητοποιήθηκαν. Δεν μας αγγίζει, είναι κάτι που δεν αλλάζει τις ζωές μας ή, για την ακρίβεια, νομίζουμε πως δεν τις αλλάζει.

Όμως, το χτύπημα στο Παρίσι μας έδωσε έναν καλό λόγο να θορυβηθούμε. Μεταξύ αυτών, βάζω και τον ίδιο μου τον εαυτό. Όχι ότι πριν σφύριζα αδιάφορα πίνοντας freddo espresso, αλλά όπως και να το κάνουμε, ακόμα και αυτοί που ανησυχούσαν πολύ έντονα γι’ αυτήν την κατάσταση, τώρα ανησυχούν ακόμα εντονότερα. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων.

Μπορεί, όμως, κάτι να γίνει; Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης; Τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό;

Διαβάστε την συνέχεια στο StraightOnMusic.com