Ο Γιάγκος Χαιρέτης στο Lazy Fish

Ο Γιάγκος Χαιρέτης, χαρακτηριστικός λαουτιέρης από τα Ανώγεια, παλιό μέλος των ‘επισκεπτών’ του Γιάννη Αγγελάκα και συνεργάτης του Ψαραντώνη και του Ψαρογιώργη, εξερευνά τα όρια της Κρητικής μουσικής με το λαούτο του και τη φωνή του σε ένα πρόγραμμα με τίτλο “Από την Κρήτη ως …” Αυτή τη φορά εμφανίζεται στο Lazy Fish στη Μυτιλήνη την Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση μουσικού. Πατάει γερά στην κρητική παράδοση, στη στιχουργική αλλά και στους μουσικούς της δρόμους, αλλά έχει τον τρόπο του να εκτρέπεται σε έθνικ και ροκ αυτοσχεδιασμούς. Όσοι τον έχουνε παρακολουθήσει σε κάποιο live σίγουρα θυμούνται ακόμα το γεμάτο ενέργεια πλούσιο πρόγραμμα του, που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Οπως λέει ο Γιάγκος, «έχω θητεύσει δίπλα στον Ψαραντώνη και υπηρέτησα τις παρέες στ’ Ανώγεια για πολλά χρόνια. Οι παρέες είναι πολύ ιδιόμορφο πράμα… για όσους το έχουν ζήσει. Ο μουσικός δεν είναι από καθέδρας, να ανέβει πάνω σ’ ένα βάθρο και… να τα λέει ωραία, αλλά είναι ένας ενδιάμεσος που πρέπει να δώσει έναυσμα στους άλλους να τραγουδήσουν, να λένε μαντινάδες – οι αυτοσχέδιες είναι οι καλύτερες. Εχουμε ξεχάσει να εξασκούμαστε σ’ αυτό. Παλιότερα ήτανε τρόπος ζωής, η καθημερινότητα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει, είναι σε αποσύνθεση. Οπως όλη η χώρα… έτσι και η μουσική έχει χάσει την ιερότητά της, χάσαμε το γλέντι και την ψυχαγωγία μας. Κι οι βοσκοί δεν είναι όπως ήταν οι παλιοί βοσκοί, κι οι μαραγκοί δεν είναι όπως ήταν οι παλιοί μαραγκοί… Παλιά στο χωριό γλένταγαν μια βδομάδα, κάνανε παρέες δυο μέρες, τρεις. Κυλιούνταν κάτω, κάτω στο χώμα. Τώρα άμα το κάνεις θα σε πάρουν για τρελό…

Με πληροφορίες από την Start from zero productions και την Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ