Π. Τριανταφυλλίδης: «Να ζωντανέψουμε τα μνημεία της Λέσβου»

Ο Ίωνας και ο Αίολος μας περιμένουν στην πόρτα της αυλής του σπιτιού του στο Κάτω Κάστρο. Ο ταλαντούχος Έφορος αρχαιοτήτων, ο άνθρωπος που μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να αλλάξει εντελώς την αντίληψή μας για τους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» του νησιού, δρ. της αρχαιολογίας Παύλος Τριανταφυλλίδης μας υποδέχεται στον προσωπικό του χώρο με ένα πλατύ, ειλικρινές χαμόγελο.

Η πρώτη-ίσως-αμήχανη στιγμή, όταν πρέπει να «γδύσεις» ελαφρώς τον συνεντευξιαζόμενο για να μάθεις τις διαφορετικές πτυχές της ζωής του είναι για μένα και η πιο ουσιαστική. Μιλάς με ευκολία για τα «συμβατά» πράγματα της καθημερινότητας μέχρι να μπεις στο «ζουμί». Όμως, ακόμη και αυτή, η πρώτη επαφή με τον χαρισματικό προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, μας κάνει να αντιληφθούμε πως η συζήτηση που πρόκειται να ακολουθήσει θα ‘ναι διαφορετική και το “ζουμί” θα ‘ναι τροφή για σκέψη…

«Ο ‘Iωνας», μας εξηγεί «είναι πιο χαδιάρης» ενώ ο όγκος του Αίολου σε κάνει να τον φοβάσαι χωρίς να χρειάζεται.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο σπίτι, είναι η αγάπη του ενοίκου του για την Τέχνη. Η αύρα του δωματίου μας στέλνει σήματα από άλλους καιρούς, όλα έχουν ένα μέτρο, μια μουσικότητα. Όχι τυχαία, καθώς η πρώτη εξομολόγηση έχει σχέση με τη μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από την ίδια τη μουσική.
«Μπήκα στον κόσμο της αρχαιολογίας από άλλη πόρτα. Κάπως ανορθόδοξα θα πω. Όταν ήμουν επτά χρονών ήμουν αυτό που λένε «παιδί θαύμα» στο κλασικό πιάνο. Όμως δεν κατάφερα τελικά να ακολουθήσω τον δρόμο του συνθέτη» μας διηγείται ο εξαιρετικά μουσικόφιλος και ζωόφιλος Έφορος, που εξακολουθεί να παίζει πιάνο και κανονάκι στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του.  Τα δυο του σκυλιά, έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και αυτό φαίνεται με το πώς κοιτάζουν το αφεντικό τους καθώς μιλάει.

Το βιογραφικό του Παύλου Τριανταφυλλίδη είναι ένα πολύχρονο ταξίδι γνώσης. Με στόχους που ανανεώνονται διαρκώς και αγάπη για το αντικείμενο που προέκυψε από την καθοδήγηση των αγαπημένων του καθηγητών στο Πανεπιστήμιο κ.κ. Παπαποστόλου και Μαραγκού, ο Παύλος Τριανταφυλλίδης άρχισε να γοητεύεται από το παρελθόν αλλά απέκτησε και ένα νέο πάθος στη ζωή του.

Η ζωή του όλη είναι μια βαλίτσα και πολλά, πάρα πολλά βιβλία. Μετακινείται διαρκώς από τη Λέσβο στη Λήμνο, τη Ρόδο, την Αθήνα  και το εξωτερικό προκειμένου να κάνει το όραμα του πράξη και το καταφέρνει με επιτυχία.
Έχει αποκαταστήσει εξ ολοκλήρου, σημαντικά μνημεία και έχει στήσει από την αρχή πρωτοποριακά Μουσεία – όπως αυτό στο Αγαθονήσι – σε μια εξαιρετικά γκρίζα για την Ελλάδα περιοχή- όπου χρόνια ολόκληρα και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Η σφραγίδα του βέβαια μπήκε και στην Αμοργό  όπου και εκεί πέρασε ένα σημαντικό διάστημα της ζωής του. Μέσα σε αυτό το ατελείωτο πήγαινε – έλα δεν χάνεται όμως ο στόχος. Ίσως αυτός να γίνεται και πιο συγκεκριμένος.

Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά αυτό που θέλει είναι «η Αρχαιολογική Υπηρεσία να γίνει μοχλός ανάπτυξης  του τουριστικού προϊόντος που διαθέτει η Λέσβος αλλά και τα άλλα νησιά  και κυρίως να κατορθώσει μέσα από τα έργα να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πόλεων και των κατοίκων τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Λέσβου και της Λήμνου να είναι προσιτοί στο κοινό και να αποτελούν πυρήνες πολιτιστικών δραστηριοτήτων»…

Διαβάστε την συνέχεια στην εφημερίδα Πολιτικά