Περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα σε σχέση με ολόκληρο το 2014

Συνεχίζεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα φέτος, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να δημοσιεύσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα οι αφίξεις ήταν περισσότερες απ’ όσες σημειώθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο έφθασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50 χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία, ενώ ολόκληρο το 2014 είχαν έρθει “μόλις” 43500. Αυτό σημαίνει, ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που έχουν φθάσει στην χώρα μας φέτος αγγίζει τις 160 χιλιάδες, από τις οποίες περισσότερες από 158 χιλιάδες είναι μέσω θαλάσσης, στην Λέσβο και άλλα ακριτικά νησιά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, έφθασαν στην Ελλάδα 23500 άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από το μισό των περσινών αφίξεων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Αρμοστείας, William Spindler, το 82% των αφίξεων προέρχεται από την Συρία, το 14% από το Αφγανιστάν και το 3% από το Ιράκ, επιβεβαιώνοντας πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναφερόμαστε σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες και όχι απλά οικονομικούς μετανάστες.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μέσω θαλάσσης, οι φετινές αφίξεις στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις 264 χιλιάδες, από τις οποίες οι 104 χιλιάδες ήταν στην Ιταλία, σχεδόν 2 χιλιάδες στην Ισπανία και μόλις 94 στην Μάλτα.

Σύμφωνα με τον Spindler, η Αρμοστεία εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει τις ανάγκες, που θα προέκυπταν στο μεταναστευτικό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης της εισροής προσφύγων και μεταναστών και η ανθρωπιστική βοήθειά τους.

Πηγή / Πηγή φωτογραφίας