Πως βλέπουν ξένοι σκηνοθέτες την κρίση στην Ελλάδα

Το μόνο σίγουρο είναι, πως η κρίση που υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει στο χείλος της απελπισίας πολλούς συνανθρώπους μας, έχει απασχολήσει πάρα πολύ και τον καλλιτεχνικό κόσμο και ειδικά τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Χωρίς να θέλουμε να πάρουμε πολιτική θέση, σας παρουσιάζουμε τι έχουν πει κατά καιρούς μεγάλοι σκηνοθέτες για το θέμα της Ελλάδας.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Jean-Luc Godard, απείχε φέτος από το Φεστιβάλ των Καννών, όπως και πέρσι (που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής για το Αντίο στην Γλώσσα). Τότε ο Godard συμμετείχε στο Un Certain Regard με την ταινία του «Film Socialisme» και είχε μάλιστα δηλώσει τα εξής, με χειρόγραφη επιστολή του προς τους διοργανωτές του φεστιβάλ.: “Μετά από προβλήματα, όπως αυτό της Ελλάδας, δεν θα μπορούσα να είμαι υποχρεωμένος σε σας στις Κάννες… Φιλικά, Jean-Luc Godard.” Σημειώνεται ότι, λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ, ο Godard είχε εκφραστεί και πάλι θετικά για την Ελλάδα, καθώς, κατά τη γνώμη του, «η Δύση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αρχαίας τραγωδίας.»

Επίσης, ανέφερε πως:

«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία… Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης… Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα».

Ανέφερε και ένα άλλο στοιχείο που έχει κυκλοφορήσει πολύ, τα τελευταία χρόνια της κρίσης ότι δηλαδή, «Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες… Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου» είπε, χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, ο Γάλλος σκηνοθέτης.

Ένας, άλλος μεγάλος και μαχητικός σκηνοθέτης, ο Ken Loach, εκδηλώνει συχνά την συμπαράστασή του στους Έλληνες και μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2014, έστειλε μήνυμα στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, οι οποίες είχαν απολυθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας τα εξής:

Αγαπητές φίλες, Έμαθα από φίλους στην Αγγλία για την υπόθεσή σας. Τι ιστορία! Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας να αγωνιστείτε για τις δουλειές σας με αξιοπρεπείς μισθούς.  Έχουμε κι εδώ πολλές υποθέσεις σαν τη δική σας, είμαι βέβαιος πως το γνωρίζετε. Η συνεχής πίεση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μας καταστρέφει τις υπηρεσίες και φέρνει φτώχεια και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες εταιρίες, που υποστηρίζονται από τους πολιτικούς, είναι τρομεροί εχθροί. Όμως, είστε κι εσείς τρομερές!

Έχουμε ανάγκη να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, όπως το λέτε.

Επίσης ανέφερε:

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει τόσο να κάνει με την πληρωμή του χρέους. Έχει να κάνει κυρίως με το να δειχθεί, ότι αν αντιστέκεσαι στον νεοφιλελευθερισμό, πρέπει να πεθάνεις. Αυτό είναι και η ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό πρέπει να το παλέψουμε και γι’ αυτό δεν είναι ένα Ελληνικό θέμα αλλά ένα πανευρωπαϊκό θέμα.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του “Γη και Ελευθερία”, του “Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι“ και πρόσφατα του “Jimmy’s Hall“, έχει μιλήσει πολλές φορές για το πώς νιώθει για την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, ότι συμμερίζεται την αγωνία του λαού μας και επίσης, έχει αναφερθεί στον φόβο του σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και στη σύνδεση αυτής της ανόδου με την κρίση: «Είμαι βέβαια πολύ ανήσυχος για την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα και πιστεύω ότι όλη η κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση που επιβάλλεται διεθνώς. Υπάρχουν όμως ευτυχώς και ελεύθερα πνεύματα, που αγωνίζονται και προσπαθούν να επιβιώσουν και να βρουν λύσεις, ανεξαρτήτου φυλής και συνόρων. Δυστυχώς φαίνεται ότι για πολλούς η εύκολη λύση είναι να κατηγορήσουμε τους μετανάστες για ότι κακό μας συμβαίνει… Το ίδιο δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει και να επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, αλλά και παντού, ακόμα και στην ταινία (Jimmy’s Hall – 2014). Δυστυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.”

Ένας άλλος διάσημος σκηνοθέτης, ο Oliver Stone, με μία ανάρτηση του στο Facebook, πριν μία εβδομάδα περίπου, δήλωσε την στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε τα διεθνή αλλά και τα εγχώρια ΜΜΕ, για την προπαγάνδα αλλά και τον φόβο που καλλιεργούν στον κόσμο, σχετικά με το Grexit.

Ο ελληνικής καταγωγής δημιουργός, Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα στις 15 Μαΐου, ως επίσημος προσκεκλημένος στην ειδική προβολή της ταινίας του «Νεμπράσκα» στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα» στο Αίγιο, μίλησε για την χώρα που τόσο είχε αγαπήσει μικρός αλλά και μεγάλος και εξέφρασε αυτές τις σκέψεις για την κρίση: “Αυτή η κρίση που επηρεάζει την Ελλάδα νιώθω ότι κινητοποιεί το DNA μου. Μερικές φορές κάνω κάποιες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν λίγο. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, να φτιάξουν όμορφα πράγματα. Και να το κάνουν αυτό με τη συνείδηση ότι είναι Έλληνες, βοηθούν την Ελλάδα και νοιάζονται».

Τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο συναντήσαμε την Ελβετίδα σκηνοθέτη της ταινίας Dora or The Sexual Neuroses of Our Parents, της Stina Werenfels. Αναφερόμενη στην Ελλάδα και στην κρίση, μίλησε για το πόση εντύπωση της έχουν κάνει τα γεγονότα στην χώρα μας και οι επιρροές της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά έχουν να κάνουν και με την ανελευθερία που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσω των τακτικών που ακολουθούσαν. Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη των λαών για αυτοδιάθεση, για ελευθερία και για το πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να αυτοπροσδιοριστείς ως άνθρωπος αλλά και ως λαός.