Πως ένα ντοκιμαντέρ του HBO έστειλε τον Robert Durst στο δικαστήριο;

To HBO απέκτησε sequel στη σειρά ντοκιμαντέρ της, The Jinx,κυρίως χωρίς να το επιλέξει. Στις 15 Μαρτίου, το φινάλε της σειράς σηματοδότησε μία παράξενη προβολή γεγονότων: Την ίδια στιγμή που το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ, Robert Durst, 71 ετών, συλλαμβανόταν από την αστυνομία για φόνους στη Νέα Ορλεάνη, το δίκτυο έβγαζε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο του ιδίου, να παραδέχεται 3 φόνους. Ο ίδιος είναι ύποπτος από το 1982.

Στο σύνολο κατηγορείται για την εξαφάνιση της γυναίκας του, τον διαμελισμό ενός γείτονα, και τον φόνο ενός μίας φίλης και συγγραφέως από τη Νέα Υόρκη, Susan Berman.

Το ερώτημα είναι πόσο από το υλικό του The Jinx θα χρησιμοποιηθεί από τους Δημόσιους Κατήγορους του Δικαστηρίου του Los Angeles, και αν ο σκηνοθέτης Andrew Jarecki, ο συνεργάτης του Marc Smerling και η υπεύθυνη του HBO Documentary Films, Sheila Nevins θα κλιθούν να καταθέσουν. Οι Κατήγοροι ισχυρίζονται ότι η έρευνά τους ήταν ανεξάρτητη από τη σειρά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το ντοκιμαντέρ βοήθησαν στο να κατηγορηθεί τελικά ο Durst. “Τους πήρε μία δεκαετία, για να αποκαλύψουν επαρκείς αποδείξεις για την καταδίκη του Durst για τον φόνο της Susan Berman,” δηλώνει η πρώην κατήγορος Jeanine Pirro, πλέον παρουσιάστρια των Fox News, η οποία κυνηγούσε τον Durst από το 2000 και εμφανίζεται και στο The Jinx. “Πιστεύω ότι θα καταδικαστεί.”

Το ενοχοποιητικό ηχητικό υλικό, συμπληρώνει η Pirro, πρέπει να μπει στα αποδεικτικά στοιχεία του δικαστηρίου. Μαζί με αυτό, το HBO έβγαλε επίσης στην εκπομπή και ένα ιδιόχειρο σημείωμα τα “δολοφόνου”, στο οποίο παραδέχεται τους φόνους, αλλά έχει λίγη πιθανότητα να μπει κι αυτό στα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτή τη θεωρία υποστηρίζει η αναλυτής ειδήσεων Mari Fagel, με την δικαιολογία ότι είναι δύσκολο να δεχτούν στοιχεία από ντοκιμαντέρ.

Δυστυχώς για τον Durst, ο κατήγορός του, John Lewin, έχει τη φήμη του να καταφέρνει καταδίκες κυρίως σε κλειστές υποθέσεις. Τελευταία του “επιτυχία”, η καταδίκη που κατάφερε για κάποιον πέρσι, για φόνο του 1979.

Μετά από όλα αυτά, ε δεν θα δούμε το The Jinx; Ε, θα το δούμε.