Ποιοι θα μιλήσουν στο TEDxLesvos;

To TEDxLesvos, η πρώτη μη κερδοσκοπική TEDx εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Λέσβο, έρχεται στις 24 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης! Κεντρικό του θέμα το “Όριο=+άπειρο”, αφού μέσα από τις ομιλίες τους, όσοι ανέβουν στην σκηνή, άλλα και η ομάδα εθελοντών της διοργάνωσης, θέλουν να μας περάσουν το μήνυμα πως τα κάθε είδους όρια (γεωγραφικά, οικονομικά κ.α.) είναι εκεί μόνο για να τα αμφισβητούμε και εν τέλει να τα ξεπερνάμε!

Με αφορμή το ξεκίνημα της διάθεσης των εισιτηρίων, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε εδώ τους ομιλητές, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ – Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου

Ο Νικήτας Κανάκης έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ). Ήταν ιδρυτικό μέλος και σήμερα επιστημονικός υπεύθυνος της MKO «ACT4 People». Πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά του trafficking στην Ελλάδα, ιδρύοντας παράλληλα τον πρώτο ξενώνα για θύματα δουλεμπορίου στην χώρα μας. Διετέλεσε άμισθο μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση του δουλεμπορίου (2003-2004), εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών.

SUSANA NOEMI ABIGADOR – Καθηγήτρια Σωματικής Έκφρασης

Η Susana Noemi Abigador γεννήθηκε στο Buenos Aires στην Αργεντινή. Στην Αθήνα ήρθε το 1986. Ασχολείται με την σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης. Συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας με σχολές χορού θεάτρου, κέντρα art – therapy στην Ελλάδα και κατά καιρούς στην Κύπρο, Ισπανία και Αργεντινή. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία “Βάκχες” στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ – Εκπαιδευτικός

Ο Γιώργος Κοντέλλης είναι καθηγητής Φυσικής, υπεύθυνος σχολικού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και λάτρης της αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους μαθητές του, έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή εκπαιδευτικών ρομποτικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών δορυφόρων.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΜΕΝΗΣ – Εμπορικός και Οικονομικός Αναλυτής, Διεθνολόγος

Ο Στράτος Καμενής είναι αναλυτής εμπορικής και οικονομικής πολιτικής και διεθνολόγος. Το 2011 έζησε από κοντά την Αραβική Άνοιξη και την πτώση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Ως ερευνητής στο Αμερικανικό Ίδρυμα Κάρτερ (The Carter Center) εργάστηκε πλάι στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter και συμμετείχε στις διαπραγματευτικές συνεδριάσεις με τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και την αντικαθεστωτική αντιπολίτευση της πλατείας Ταχρίρ. Φέτος, εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προσέφερε ερευνητική στήριξη στην ομάδα διαπραγματευτικού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την υπό διαπραγμάτευση Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΣ – Ερευνητής Πυρηνικής Φυσικής και Νανοθεραπείας

Ο Γιώργος Κόρδας με σπουδές στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής, είναι ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο “Δημόκριτος” και ειδικός στη νανοθεραπεία. Έχει σαν στόχο την προώθηση των νανοφαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου και είναι ο κύριος συντονιστής του έργου “Νανο-δοχεία μεταφοράς φαρμάκων για στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και μαστού” με τα οποία επιτυγχάνεται εξαιρετικά τοπική χημειοθεραπεία καρκίνου.

ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ – Νομικός, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου

H Μαντώ Ραχωβίτσα είναι Νομικός, Λέκτορας στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Qatar, όπου διδάσκει Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θέλει να πιστεύει ότι συμβάλλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση μελλοντικών ηγετών από τη Μέση Ανατολή οι οποίοι/ες θα είναι ενημερωμένοι/ες και ευαισθητοποιημένοι/ες σχετικά με ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2013 ίδρυσε το υποκατάστημα της Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνούς Δικαίου στο Qatar – ένα από τα λιγοστά στη Μέση Ανατολή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΑΣΕΛΛΗΣ – Προγραμματιστής, Ιδρυτής Ραδιοφωνικών Σταθμών

Ο Χρήστος Βαλασέλλης προσπαθούσε από παιδί να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, να δημιουργεί κάτι καινοτόμο. Το 1998 συνδυάζοντας το πάθος του για τα ηλεκτρονικά, τους υπολογιστές και το ραδιόφωνο, ίδρυσε την Jazler Software, που αναπτύσσει την σουΐτα προγραμμάτων αυτοματισμού, με την ονομασία “Jazler”, το οποίο χρησιμοποιείται από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Έχει βραβευθεί για την προσφορά του στην ανάπτυξη της καινοτομίας ενώ υπερασπίζεται με σθένος την επιλογή του να παραμείνει στο νησί της Λέσβου, λέγοντας ότι ήταν μια “επιλογή ποιότητας ζωής” για αυτόν, που δεν θα την άλλαζε.

JANE WAITE – Αξιωματούχους ΟΗΕ

Η Jane Waite εργάζεται στο World Food Programme (Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτισμού / Τροφίμων) του OHE, στα πλαίσια του οποίου ζει και ταξιδεύει σε αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζοντας αναπτυξιακά προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως και ανθρωπιστικά προγράμματα άμεσης βοήθειας τροφίμων σε μέρη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πολέμους. Έχει βρεθεί μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, το Σουδάν, στη Συρία, στη Καμπότζη, στο Νεπάλ, το Μαλάουι και τη Σιέρα Λεόνε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ – Συγγραφέας, Ιδρυτικό μέλος ΜΚΟ “Αγκαλιά”

O Γιώργος Τυρίκος Εργάς γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία, αιγυπτιακά ιερογλυφικά, σφηνοειδή γραφή και συγκριτική γραμματολογία. Βραβευμένος συγγραφέας λογοτεχνίας του φανταστικού με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ “Αγκαλιά”.

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ – Συγγραφέας, Αφηγήτρια παραμυθιών

Η Λίλη Λαμπρέλλη σπούδασε Νομικά και Μουσική και έχει δουλέψει ως δικηγόρος και μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Το 1998, όμως, την κερδίζουν τα παραμύθια προφορικής παράδοσης. Aπό τότε έχει συναντήσει πολλούς παραμυθάδες, άλλα δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud. Έχει γράψει 17 βιβλία και είναι υποψήφια για το βραβείο Astrid Lindgren του 2016.

Περισσότερα για τους ομιλητές εδώ.

– –

Στην παραπάνω λίστα θα συμπληρώνουμε τους ομιλητές, καθώς οι ανακοινώσεις συνεχίζονται!

Τα εισιτήρια του TEDxLesvos διατίθενται στις τιμές των 25 ευρώ (κανονικό) και 12 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές και ανέργους) από την ιστοσελίδα του www.tedxlesvos.com άλλα και τρία σημεία πώλησης (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10πμ έως 1μμ): από το βιβλιοπωλείο Χαρτί & Μολύβι στην οδό Ηλία Βενέζη 11 και το βιβλιοπωλείο Book & Art στην οδό Κομνηνάκη 5 στην Μυτιλήνη και το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsalis Tours στην Καλλονή.


Disclaimer: Το The Free Press είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης