The Island of Love: Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ στη Λέσβο

14 καλλιτέχνες, 14 γλυπτά και περισσότερες από 14 ημέρες εκδηλώσεων μας επιφυλάσσει το The Island of Love, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Αφορμή η φιλοξενία οστών του Αγίου Βαλεντίνου στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη και ο διεθνής εορτασμός του αγίου στις 14 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, όμως, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προτείνουν μια εναλλακτική προσέγγιση στην συγκεκριμένη ημέρα, άλλα και γενικότερα στην Γιορτή των Ερωτευμένων και της Αγάπης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί μια κεντρική, μεγάλη καλλιτεχνική δράση με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, η οποία θα πλαισιώνεται με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.
Οι καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την Λέσβο και θα φιλοτεχνήσουν 14 γλυπτά πτηνά, που κατασκευάστηκαν από την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φερενίκη Τσαμπαρλή και την ομάδα δημιουργικού της ΙΔΕΑ, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.Η φιλοτέχνησή τους θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως και την 14η Φεβρουαρίου 2017 σε χώρους, που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης, και θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση της φιλοτέχνησης, τα γλυπτά θα εκτεθούν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους στη Μυτιλήνη, ενώ μετά το φεστιβάλ θα δημοπρατηθούν, ώστε τα έσοδα, που θα προκύψουν, να διατεθούν για την κάλυψη μέρους των εξόδων του φεστιβάλ και για φιλανθρωπικό σκοπό, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Τα Πουλιά», το οποίο μαζί με τις έννοιες του «Έρωτα» και της «Αγάπης», αποτελούν το βασικό θεματικό άξονα όλων των δράσεων.

Οι συμμετέχοντες

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί δύο από τους καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν στην κεντρική δράση του The Island of Love.

Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου ή ΚΕΧ (φωτο επάνω) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Από τα δεκαεπτά του χρόνια ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία στην Σχολη Χατζίκου στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Paris I στο Παρίσι μελετώντας τις σχέσεις κινηματογράφου και ζωγραφικής. Παράλληλα με την ζωγραφική εργάζεται σαν art director και σκηνοθέτης. Είναι δημιουργός πολλών πειραματικών, εικαστικών ταινιών και videos, multimedia εφαρμογών και installations που παρουσιάστηκαν σε αίθουσες τέχνης και φεστιβάλ.

Ο Λέσβιος στη καταγωγή Νικόλας Βαμβουκλής, ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά καλλιτεχνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano. Η πρακτική του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, performances και project επιμέλειας, που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Prague Quadrennial, Triennale Milano, Tate Modern, STOFF Stockholm, Goldsmiths Visual Cultures Society, Roman Susan Gallery και Fondazione Sandretto Re Rebaudengo ενώ έχει συνεργαστεί με το Bejart Ballet Lausanne και το Marina Abramović Institute.Είναι curatorial fellow στη FABRICA (Benetton Group) καθώς και ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την κεντρική δράση του φεστιβάλ πλαισιώνει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης Λέσβιων εικαστικών με τίτλο «Τα Φτερά του Έρωτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εικαστικούς είναι οι Αργυρώ Καραγκίκα, Μάκης Αξιώτης, Ευδοξία Μουταφτσή, Βατώ Φραντζόγλου, Μαρία Γιαννίκου, Μαρία Καλλιπολίτη, Καίτη Μεσηνέζη, Λουκάς Λουκίδης, Μαρσέλα Κρουζ, Σύλβια Λαϊνά κ.α. Λίγο αργότερα το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Ρωμαίος & Ιουλιέτα για Δύο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης εικονογραφικού κολάζ της Τουρκάλας καλλιτέχνιδας Εμινέ Μπερκάζ, με τίτλο «Ερωτικές Υποθέσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και μια σύντομη εισήγηση του Έφορου Αρχαιοτήτων, δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη.

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί και η συναυλία της Νένας Βενετσάνου το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, άλλα και εκείνη της Έλλης Πασπαλά την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα ανακοινώνεται σταδιακά στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές

Το φεστιβάλ The Island of Love διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ και βασίζεται πλήρως στην εθελοντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για την ίδια ομάδα, που έφερε το TEDx στη Λέσβο, άλλα συμμετείχε και στο έργο «Η Σκακιέρα του Κόσμου», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το περασμένο καλοκαίρι.