Το δράμα των προσφύγων, οι χιλιάδες Aylan Kurdi, τα MME, η Angelina Jolie και ο Benedict Cumberbatch

Είναι μερικές μέρες που το να καλύψει κάποιος την κινηματογραφική επικαιρότητα, είναι τόσο δύσκολο… Πραγματικά τι όρεξη να έχει κάποιος για σινεμά όταν εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του στιγμές σαν αυτές που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στο προσφυγικό.

Τα ίδια βέβαια αισθανόμασταν και τον Μάιο στο Cinefreaks όταν ακόμη το θέμα περνούσα στα ψιλά. Τότε είπαμε να κάνουμε αυτό που ξέραμε καλύτερα, κάναμε ένα αφιέρωμα με ταινίες για την μετανάστευση. Ξεχάσαμε βέβαια πολλές και μάλλον θα επιστρέψουμε σύντομα με νέο μέρος, όπως μέσα σε αυτές τις ξεχασμένες είναι και μία που δεν θα δούμε ποτέ, την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου που δυστυχώς δεν θα ολοκληρωθεί μετά τον απροσδόκητο θάνατό του.

Το σινεμά όμως είναι πολύ μικρό για αυτό που ζούμε. Ποιος να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο όταν βλέπει την φωτογραφία του μικρού Aylan Kurdi, νεκρού σε μια παραλία της Μεσογείου; Μια φωτογραφία που σόκαρε όλο τον κόσμο, μια φωτογραφία που κατακρίθηκε από κάποιους σαν μακάβρια. Μια φωτογραφία που παραλίγο να επιλέξω για κεντρική φωτογραφία του άρθρου για τον απλό λόγο που το έκαναν χιλιάδες άλλα μέσα – όχι τύπου Πρώτου Θέματος που απλά θέλουν να πουλήσουν – για να σοκάρουν, για να αφυπνίσουν για να κάνουν την Ευρώπη και όλο τον κόσμο να καταλάβει το δράμα αυτών των ανθρώπων. Ναι είναι μακάβρια η φωτογραφία του Aylan, όμως το ίδιο μακάβρια είναι η πολιτική που ακολουθείται με πλήρη αδιαφορία για τους δουλεμπόρους, για τις βόμβες που πέφτουν στην Συρία, για την ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε την συνέχεια στο Cinefreaks.gr