Τουρισμός στην Λέσβο: λειτουργεί σε ώρες… δημοσίου;

Η Αθηνά Ιωαννίδου είναι travel blogger, δημιουργός του alternatips.gr, ενός βιωματικού ταξιδιωτικού οδηγού της Ελλάδας. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Λέσβο και μοιράζεται με το κοινό του blog τις εικόνες και τις εμπειρίες της από το νησί. Οι περισσότερες είναι θετικές, άλλα, δυστυχώς, δεν λείπουν και οι κακές, όπως η παρακάτω…

Όπως γράφει η ίδια στο Instagram, έφθασε στο Μουσείο του Θεόφιλου, άλλα το βρήκε κλειστό, αφού όπως φαίνεται λειτουργεί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι. Μάλιστα, η υπεύθυνη δεν άφησε εκείνη και την παρέα της να μπούνε ούτε για λίγο, για να ρίξουν μια ματιά.

Η αλήθεια είναι, πως δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το σκεπτικό των υπευθύνων των μουσείων του νησιού. Με μια πρόχειρη έρευνα, διαπίστωσα πως και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης κλείνει στις 15:00 (σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού). Το Ψηφιακό Μουσείο “Γεώργιος Ιακωβίδης” είναι τουλάχιστον ανοικτό στο διάστημα 11:00 με 19:00, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας 10:00 με 18:00, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα το βρείτε ανοικτό στο διάστημα 9:00 έως 17:00.

Για διάφορους λόγους, που δεν θα αναλύσουμε στα πλαίσια αυτού του κειμένου, η Λέσβος αν και είναι πανέμορφο νησί, πασχίζει να προσελκύσει τουρίστες (τουλάχιστον δίνεται η εντύπωση ότι “χωράει” αρκετούς περισσότερους), άλλα και αυτοί που έρχονται είναι κρίμα να βρίσκουν κλειδωμένες τις πόρτες των μουσείων. Η λογική “λέει”, πως την θερινή περίοδο τα μουσεία πρέπει να είναι ανοικτά για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα της ημέρας και όχι για ένα οκτάωρο μόνο.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δεδομένη, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού συρρικνωμένος, όπως παντού, άλλα από την άλλη ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και σε αυτόν πρέπει να επενδύσεις. Και τουρισμός δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα beach bars, άλλα και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Η δημοσίευση της Αθηνάς Ιωαννίδου: